Over de Kinder Media Awards 2016

De Kinder Media Awards zijn dé prijzen voor de beste digitale inhoud voor kinderen. De awards worden jaarlijks uitgereikt aan de makers van de beste apps, websites​ en (spin-offs van) digitale boeken​​ voor kinderen.

In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zijn op 7 april de winnaars de Kinder Media Awards 2016 bekendgemaakt. De prijzen werden uitgereikt door NOS op 3 presentatrice Anic van Damme en de juryvoorzitters Phaedra Werkhoven, Koen Rotteveel, Marjolijn Bonthuis en Remco Pijpers.

Categorieën Awards

Media Ukkie Award

Beste app voor peuters en kleuters
(0 t/m 6 jaar)

Winnaar: Bollo van Landal Greenparcs (IJsfontein)

Kameleon

Beste digitale, interactieve kinderboek
(0 t/m 12 jaar)

Winnaar: Romeo en Julia
van Follow a Muse
(Studio Parkers, Barbara Mulderink, Koninklijk Concertgebouworkest)

Gekko

Beste interactieve spin-off van een kinderboek (0 t/m 12 jaar)

Winnaar: Per Ongelukt! van StoryBasedMedia

Gouden @penstaart XL

Prijs voor een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingespannen voor betere digitale inhoud voor kinderen.

Winnaar: Jan-Willem Huisman en Hayo Wagenaar van IJsfontein

» Lees het volledige juryrapport van de Media Ukkie Award

De Media Ukkie Award is de prijs voor de beste app voor peuters en kleuters. De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo; of het nu gaat om swipende peuters of aan tablets gekluisterde kleuters: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag. Jaarlijks komen er veel verschillende apps uit die ukkies uitnodigen tot spel en dus tot ontwikkeling. Er zijn voorwaarden waar deze apps aan moeten voldoen om optimaal aan te sluiten op de ontwikkeling van jonge kinderen. Welke apps zijn aantrekkelijk, betrouwbaar, gebruikersvriendelijk, leggen een goede link tussen spel en werkelijkheid en bieden ukkies optimaal de ruimte tot spelen en ontdekken?

Genomineerden

  • Bollo van Landal GreenParks B.V
  • Dr Panda Brandweer van Dr Panda Ltd
  • Boer Boris gaat naar zee van Gottmer Uitgevers Groep.

» Meer informatie genomineerden

De Media Ukkie Award is een initiatief van Mediawijzer.net.

» Lees het volledige juryrapport van de Kameleon

De Kameleon bekroont het beste digitale, interactieve kinderboek. Dit zijn apps of e-boeken die multimediale vertelmiddelen bevatten die niet mogelijk zijn in een gedrukt boek, zoals gesproken versies, animaties, muziek, achtergrondgeluiden of interactieve mogelijkheden als spelletjes, testjes en woordenboeken. De prijs dankt haar naam aan het reptiel dat door snel van kleur te veranderen kan verleiden, zich kan camoufleren of zich kan verdedigen. Deze flexibele communicatie is vergelijkbaar met het verhaal dat zich aanpast aan de technische ontwikkelingen om zo zijn eigen publiek te vinden.

Alle te jureren digitale kinderboeken/apps dienen voor het eerst in 2015 te zijn verschenen.

De Kameleon is een initiatief van de Stichting CPNB en wordt ondersteund door Stichting Lezen.

» Lees het volledige juryrapport van de Gekko

De Gekko bekroont een app die is gebaseerd op een kinderboek. De app op zichzelf vormt niet een zelfstandig verhaal en focust zich voornamelijk op een interactief element, bijvoorbeeld een spelletje. De spin-off attendeert kinderen op het oorspronkelijke boek en kan daarmee aanzetten tot lezen. De prijs is vernoemd naar de kleine reptielsoort die bestaat in een enorme variatie aan vormen, kleuren en afmetingen.

Alle te jureren digitale kinderboeken/apps dienen voor het eerst in 2015 te zijn verschenen.

De Gekko is een initiatief van de Stichting CPNB en wordt ondersteund door Stichting Lezen. Snugger van NBD Biblion maakt een voorselectie voor de Gekko.

» Lees het volledige juryrapport van de Gouden @penstaart XL

De Gouden @penstaart (voor beste digitale content gemaakt door kinderen en beste digitale content gemaakt voor kinderen) wordt eens in de twee jaar uitgereikt. In 2017 vindt de volgende uitreiking plaats.

Toch reikt de organisatie dit jaar wel een speciale Gouden @penstaart uit, de Gouden @penstaart XL. Deze prijs is voor een persoon of een organisatie die zich bijzonder heeft ingespannen voor betere digitale inhoud voor kinderen.

De Gouden @penstaart is een initiatief van ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) en mijnkindonline.nl.

Het is in 2016 niet mogelijk om websites of apps aan te melden voor de Gouden @penstaart.